Akillessene - overrevet

En overrevet akillessene bliver behandlet med en støvle, der holder fodleddet i den rigtige stilling, mens det heler.

Kort om besøget

Vi har undersøgt dig og konstateret, at du har revet din akillessene over. Vi har givet dig en støvle på, som vi har indstillet og indsat kiler i, så fodleddet bliver holdt i den rigtige stilling, mens det heler. Du skal beholde støvlen på hele døgnet.
På den raske fod skal du bruge en sko, der sidder godt fast på foden. Det giver dig en mere sikker gang. Skoen skal have samme hælhøjde som støvlen på det skadede ben, så benene er lige lange.

Du skal forvente at have støvlen på i ___ uger.

Da det er individuelt, hvor meget man må støtte på foden, når man går, taler vi med dig om, hvad der gælder for dig.
Hvis du har behov for krykker, har vi givet dig nogle, du må låne med hjem.

Når du kommer hjem

Kontakt din egen læge, hvis du får det værre

Du skal ringe til din egen læge eller Akuttelefonen 1813 uden for din egen læges åbningstid, hvis du oplever, at foden:

  • ændrer farve
  • snurrer, prikker eller sover
  • bliver følelsesløs.

Tag smertestillende medicin, så længe du har ondt

Du skal tage smertestillende medicin, så længe du har ondt. Du kan købe medicinen på apoteket enten i håndkøb eller på en elektronisk recept, hvis vi har givet dig sådan en. Læs på pakken hvor meget, du må tage. Hvis du har brug for ekstra behandling af dine smerter, skal du kontakte din egen læge. 

Du kan få blå mærker og stift fodled

Når akillessenen er revet over, kan du opleve, at:

  • få blå og røde mærker ved tæerne og på benet
  • leddet i foden føles stift.

Det er normale reaktioner, der går over af sig selv.

Brug et isomslag

Du kan lave et isomslag og lægge på der, hvor du har smerter eller er hævet. Brug fx en pose is og læg et viskestykke rundt om, så huden ikke kommer i direkte kontakt med isen. Læg isomslaget på 3-5 gange dagligt i 20-30 minutter ad gangen.

Hold benet højt

Den første uge skal du hvile foden så meget som muligt. Når du sidder, skal du sørge for at holde benet højt ved fx at støtte det på en stol. Vip gerne ofte med tæerne, så du mindsker hævelse. Lig også med benet højt om natten.
Hvis du får brug for at tage støvlen af før tid, skal du først kontakte din egen læge.

Sådan tager du støvlen på

Hvis du har taget støvlen af, skal du tage den rigtigt på igen. Tag først en lang bomuldsstrømpe på. Strømpen skal sidde helt tæt mod benet og må ikke have folder.

Sæt dig på en stol eller hvil benet på en seng. Åbn remmene og bred polstringen ud.
Sæt foden i støvlen, og pres hælen helt tilbage i støvlen. Luk polstringen om foden og benet.

Spænd stropperne. Start med den rem, der sidder tættest på tæerne, og bevæg dig videre op ad benet.
Stram stropperne efter, så støtten føles behagelig. Du skal kunne få en finger ind under remmene, når de er spændt.

Hvis støvlen strammer, gnaver eller giver et ujævnt tryk, kan du prøve at justere støvlen og stropperne igen.

Sådan kan du vaske dig, mens du har støvle på

Hvis du må tage støvlen af, når du bader eller vasker dig, anbefaler vi, at du sidder ned på en stol eller badebænk med benet på en skammel. Du skal hurtigst muligt tage støvlen på igen, når du er færdig med at vaske og tørre dig.
Hvis du ikke må tage støvlen af, kan du bruge en plastikpose uden på støvlen, når du er i bad. Sørg for at posen lukkes godt til foroven, så støvlen ikke bliver våd. 

Sådan gør du støvlen ren

Hvis du må tage støvlen af, kan du gøre den ren efter behov. Tag polstringen ud af støvlen, vask polstringen på 30 grader i vaskemaskinen, og lad den lufttørre. Vrid eventuelt polstringen i et håndklæde, så den tørrer hurtigere. Du kan tørre resten af støvlen af med en opvredet klud. Når alle støvlens dele er rene og tørre, skal du tage støvlen på igen.

Hold foden højt, og vip med tæerne

Det er naturligt, at dit ben hæver i løbet af dagen, og at støvlen derfor strammer om dit ben. Vi anbefaler, at du hviler dig i løbet af dagen. Når du sidder, skal du hvile foden på en skammel med en pude under. Når du ligger, skal du bruge en pude eller dyne under foden, så den er over hjertehøjde. Vip ofte med tæerne, så du mindsker hævelse.

Gå forsigtigt i vådt føre

Du skal være opmærksom på, at støvlen kan være glat. Bevæg dig derfor forsigtigt, hvis du går på et vådt underlag.

Kontakt os, hvis støvlen gnaver

Hvis støvlen gnaver eller generer, så du får en trykkende eller snurrende fornemmelse, eller hvis du oplever smerter og hævelse i benet, skal du kontakte din egen læge eller Akuttelefonen 1813 uden for din egen læges åbningstid.

Når du har fået støvlen af

Smid bandagen ud, når du er færdig med at bruge den

Bandagen kan ikke genbruges. Så når du er færdig med at bruge den, skal du smide den ud.

Aflevér krykkerne efter brug

Når du ikke længere har brug for krykkerne, skal du returnere dem til os.

Vent med kontaktsport med hurtige afsæt og hop

Du skal forvente, at der går mindst 1 år,  efter du har fået støvlen af, før foden er klar til kontaktsport og motion, hvor du kan komme til at hoppe og sætte hurtigt af (fx fodbold). Musklerne i det syge ben skal være trænet lige så store som i det raske ben. Det mindsker risikoen for, at akillessenen bliver revet over igen.

Pas på, når du går på trapper

Efter du har fået støvlen af, skal du være forsigtig, når du går på trapper. Prøv at lægge vægten på den bagerste del af foden. Så mindsker du risikoen for, at akillessenen bliver revet over igen.

Brug sko med indlæg, når du er færdig med støvlen

Når du er færdig med at gå med støvlen, skal du de næste 1-2 måneder bruge sko, der sidder godt fast på foden og som løfter din hæl højere end din forfod. Læg fx et korkindlæg i begge sko. Gode sko med den rigtige hælhøjde mindsker risikoen for, at akillessenen bliver revet over igen.

Kom til kontrol

Du skal til kontrol på Ambulatorie for Kirurgi, Ambulatorie 2 efter cirka 3 uger. Du er meget velkommen til at tage en pårørende med. Vi indkalder dig med digitial eller fysisk post.
Til kontrollen sikrer vi os, at akillessenen heler, som den skal, og taler med dig om din videre behandling. Du vil også blive henvist til en fysioterapeut, så I sammen kan lægge en plan for din genoptræning. Du skal forvente, at din videre behandling og genoptræning varer minimum 10 uger.

Hvis du oplever forværring inden din kontrol, skal du ikke vente, men i stedet kontakte din egen læge. Ved akut forværring skal du kontakte Akuttelefonen 1813.

Værd at vide

Se din journal og prøvesvar

www.minsundhedsplatform.dk og i sundhedsjournalen på www.sundhed.dk kan du se din journal, dine sundhedsdata og dine eventuelle prøvesvar. Du kan hente begge dele som app: MinSP og MinSundhed. Log på med dit NemID.

Vi giver din læge besked

Vi sender information om dit besøg på hospitalet til din praktiserende læge. Hvis du ikke ønsker, at din læge skal modtage besked fra hospitalet, skal du sige det til os.

Dine personlige data

Region Hovedstaden anvender de personoplysninger, du giver os i forbindelse med din henvendelse.
Du kan læse mere om formålet med anvendelsen samt dine rettigheder på vores hjemmeside: www.regionh.dk/persondatapolitik 

Få mere viden

Redaktør