​​

Ventetiden – brug den til forberedelse

​Ventetid er svært. Både for patient og pårørende. Måske kan det hjælpe at se på ventetiden som forberedelsestid, hvor du kan gøre dig klar både fysisk, mentalt og praktisk.

Før en operation

Hvis du skal opereres, er der meget store fordele ved at være røgfri, sætte alkohol på hold, få daglig motion og spise sundt op til operationen.

Læs mere om hvordan du kan nedsætte din risiko for komplikationer her

Hvem skal vide hvad

Det kan give dig og dine nærmeste mere ro, hvis du på forhånd har overvejet, hvem der skal vide hvad om dit forløb og på hvilken måde. Det kan fx gælde familie, venner og din arbejdsplads. Meld ud, hvis du ikke har brug for, at folk ringer hele tiden, eller hvis du gerne vil have, at de gør det. Afgræns også over for dig selv, hvem du ikke har "informationspligt" over for. Nogle patienter er glade for at lade en pårørende stå for kommunikationen med venner og familie, indtil de selv har mere overskud.

Aktivér et netværk omkring dig

Ræk ud til venner og familie, så du har et netværk, der kan hjælpe dig og dine pårørende under dit behandlingsforløb. Det kan være guld værd for både dig og dem, at de på forhånd ved, hvordan de bedst kan hjælpe.

Læs mere om at være pårørende

Skab ro i dine tanker

Træn dit sind med mindfulness og andre teknikker, så du lærer dig selv at spænde af og undgå, at dine tanker og bekymringer kører i ring.

Læs mere om psykiske reaktioner på sygdom

Få styr på børnenes hverdag

Hvis du har hjemmeboende børn, er det en god idé at beslutte, hvordan skole, institutioner og SFO skal informeres eller inddrages. Lav aftaler med dit/jeres netværk om at hente eller bringe, give jer en ugentlig aflastningsdag eller lave SOS-aftensmad (Spis Og Skrub af) hos jer eller andre.

Fyld fryseren

Ventetiden kan med fordel også bruges på et lave store portioner mad og fryse dem med, så du har nem aftensmad, når du er hjemme igen. Du kan også købe særlige madvarer til din fryser, så der er noget ekstra lækkert at vælge imellem, når du er hjemme igen – fx suppe, bær til smoothies, magert kød og is. Der findes også et hav af måltidskasser, som kan bestilles på nettet og leveres på din bopæl. Så behøver du ikke tænke på hverken indkøb eller madplaner i en periode.

Få overblik over, hvordan du har det

Køb en notesbog og skriv dagligt ned, hvordan du har det, så du kan følge med i din udvikling. Det er let at glemme, hvordan man havde det for en uge eller 14 dage siden. Notér eventuelle symptomer, bivirkninger af medicin og hvordan du i øvrigt har det.

Se Patientguidens logbog

Redaktør