#tagsamtalen - om den sidste tid

​Er vi gode nok i sundhedsvæsenet til at lytte til, hvad patienterne egentlig vil i den sidste tid? Sådan lød det indledende spørgsmål fra Dansk Selskab for Patientsikkerhed, der havde inviteret til debat om emnet på årets Folkemøde. 

Vent...
”Det har været svært at nærme mig min kone med det her spørgsmål, det er lidt som at være forelsket første gang. Min kone og jeg gik derhjemme, men der var noget, der var usagt. Det var først, da vi tog det her frem, at vi fik talt om det”. 

Sådan lød det fra Jan, der er multisyg og fast tilknyttet Bornholms Hospital. Og det Jan og hans kone tog frem, det var et postkort, hvorpå man kan skrive de tre ting, der er vigtigst i den sidste del af livet. 

Postkortet er en del af ”Projekt Klar til samtalen”. Projektet er kommet med en række anbefalinger til, hvordan plejepersonale og læger bliver bedre til at tage afklarende samtaler med de ældste og de mest syge om, hvilke ønsker de har i den sidste tid. 

Samtale med Ulla satte skub i tingene

Under sin behandling på Bornholms Hospital var Jan i forbindelse med Ulla Rasmussen, der er forløbskoordinator.   

”Jeg har talt med Ulla om den sidste tid. Vi har fået en særlig jargon, der gør det nemmere, og det har været igangsættende i forhold til snakken men min kone og mine børn”, fortæller Jan om sine samtaler, og til det svarer Ulla Rasmussen: 

”Jan og jeg har talt om rigtig meget andet end død - vi har talt om livet. Men fokus blev meget hurtigt, hvad er vigtigt for dig Jan? Derfor var det naturligt at give Jan kortet”. 

Skal samtaler sættes i system

Undervejs i debatten kom panelet ind på, her var umiddelbart ingen nemme løsninger, men overvejelserne om måde og struktur indgår allerede i arbejdet i sundhedsvæsenet. 

”Vi ved godt, at vi indimellem tilbyder endnu et behandlingsforløb, der reelt ikke bidrager med noget som helst. Men det er svært at sige til patienten, at der ikke er mere i skuffen. Vi skal i stedet være bedre til at tale om, hvordan man lever den sidste tid med en sygdom”, fastslog direktør i Hjerteforeningen Anne Kaltoft. 

Det var vicedirektør i Ældre Sagen Michael Teit Nielsen enig i, men han understregede samtidig, at timingen er vigtig:

”Vi har lavet en undersøgelse, der viser at 50 % synes, at vi taler for lidt om døden. Men jeg tror den holdning flytter sig, men det er vigtigt, at man ikke presset det ned i halsen på folk, men fornemmer hvornår det er det rigtige tidspunkt”.

Samtaler inden alvorlig sygdom

I forhold til at finde det rigtige tidspunkt understregede Anne Kaltoft, at det måske skal være inden personen bliver rigtig syg:

”Jeg synes vi som samfund skal sikre os, at vi tager samtalen op inden vi bliver rigtig syge. Jeg har ikke strukturen for hvordan, men jeg tror vi skal have nogle redskaber, til at gøre det bedst muligt. Det behøver ikke være på hospitalet, måske overgangen fra arbejde til pension kan være anledning til, at man tager samtalen”. 

Også på Bornholms Hospital har man måtte erkende, at der er behov for en eller anden form for struktur i forhold til samtalen om den sidste tid. Derfor er hospitalet gået i gang med et forbedringsarbejde på Dialyseafdelingen, hvor samtalen er i fokus. 

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor