Frank H. Jensen og Ulla Rasmussen. Foto: Camilla Frederiksen

Patienterne skal have det bedst mulige forløb

​På Bornholms Hospital kan patienter med kræft eller med to eller flere kroniske sygdomme få hjælp fra en forløbskoordinator. Koordinatoren hjælper for eksempel patienterne med at få overblik over behandlingen.

Vent...
”Vi lyder som om, vi er i familie, når vi taler sammen”, siger Ulla Rasmussen med et grin. Ulla er forløbskoordinator, og har netop fået besøg af Frank Happy Jensen, der er en af de patienter, hun løbende er i kontakt med. 

”Hver gang der er et eller andet, jeg ikke kan finde ud af, så ringer jeg til Ulla, så tager hun sig af det – det er hun skrap til”, fortæller Frank Happy Jensen. Da han mødte Ulla første gang, var han indlagt med lungesygdommen KOL. 

 ”Jeg var indlagt på lungeafdelingen, men jeg havde samtidig nogle sår på mine tæer. Men de havde ikke tid til at kigge på dem, fordi jeg lå på lungeafdelingen. Så kom Ulla og sagde, det skal der gøres noget ved. Så fes hun afsted og fik en tid hos fodterapeuten med det samme”. 

Mange forskellige opgaver

Forløbskoordinatorenes arbejdsopgaver er mange og meget forskellige helt afhængigt af, hvad det er patienten har brug for. Nogle vil for eksempel gerne have flere undersøgelser samlet på én dag, imens andre har brug for at få taget blodprøver på Bornholm, så de ikke skal bruge så meget tid ovre. 

”Det handler rigtig meget om at få tingene til at hænge sammen. Derfor er det vigtigt at få spurgt ind til, hvilke udfordringer patienterne ser, så vi kan fjerne de sten på vejen, så livskvaliteten bliver bedre, også selv om du er kronisk syg”, siger Ulla Rasmussen. 

Svært at leve med KOL

Frank Happy Jensen har haft KOL de seneste par år, og er derfor ofte indlagt på Bornholms Hospital. 

”I starten blev jeg skide bange, når jeg ikke kunne trække vejret. Jeg ved, at jeg skal tage det roligt, men når du kun kan hive efter vejret, så kan man ikke tage det roligt”, forklarer Frank Happy Jensen, der alligevel ringer lidt for sent til akuttelefonen. 

”Det er næsten mit andet hjem. Jeg har været der så mange gange, at jeg slet ikke har tal på det, men jeg vil jo helst ikke derud. Jeg er nok for stædig og trækker det i langdrag”. 

Andre ting end sygdom

Mange af de ting forløbskoordinator Ulla Rasmussen taler med patienterne om, handler ikke specifikt om den eller de sygdomme, de lider af. 

”Vi kan komme ind på mange ting: smerter, vægt, motion eller cigaretterne”, fortæller Ulla Rasmussen og fortsætter:

”Jeg svarer så godt jeg kan, men jeg er jo ikke ekspert på hverken sukkersyge eller hjerteproblemer. Det må patienterne spørge til, når de skal til kontrol”.

Også hos Frank Happy Jensen handler det om at ændre livsstil. 

”Jeg træner hver dag. Det er mit største ønske at komme op og cykle. Det savner jeg virkelig. Og så har jeg skåret mine cigaretter ned fra 60 om dagen – til næsten ingen i dag”. 



Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor