Stressfrit ventemiljø afprøves på Bornholms Hospital

​Bornholms Hospital indvier en helt ny type venteområde mandag den 28. maj.

Vent...

​Et nyt stressfrit venteområde, som adskiller sig fra de nuværende venteområder ved at være mere hjemligt i sit udtryk med behagelige og forskellige typer møbler, varm belysning, store lysbilleder med naturmotiver på væggene og specielt udviklet afdæmpet musik.

• Vi har mange ældre borgere, der jævnligt kommer på hospitalet. Medarbejderne gør meget for at sikre en ordentlig modtagelse, men ellers er det første møde med hospitalet nogle steder venteområder, som i dag ikke er specielt imødekommende.
    Allerhelst ville vi undgå ventetid og dermed venteområder, men det er ikke helt realistisk i vores verden, hvor der opstår akutte situationer, som også skal indpasses.  Derfor arbejder vi med at gøre disse ventemiljøer mere behagelige, siger projektleder Peter Lundbye, Bornholms Hospital.

Foreløbigt testes pilotprojektet i et enkelt venteområde på ambulatorie 2, Afdeling for Kirurgi på Bornholms Hospital.

Sideløbende med ”Det stressfrie ventemiljø” arbejder Bornholms Hospital med andre tiltag, for eksempel at tilbyde borgerne at samle deres undersøgelser, så de ikke så tit skal forbi hospitalet. Det  afgørende er dog, at vi tager udgangspunkt i den enkelte patients ønsker, behov og muligheder. Således er ikke alle borgere interesseret i den løsning.:
  • For nogle borgere har hospitalsbesøget også en social funktion i en måske ensom hverdag. Så det er og bliver et tilbud,understreger Peter Lundbye.
”Det stressfrie ventemiljø” er udviklet i samarbejde med virksomheden Zen Spaces og Jesper Stockholm. Zen Spaces har siden 2015 udviklet musikløsninger til sundhedsvæsenet og senest designet dette holistiske ventemiljø, der udgør en mere omsorgsfuld og tryg atmosfære for patienter og pårørende.

• Zen Spaces ønsker at skabe ventemiljøer, der giver ro og tryghed omkring patienter i sårbare situationer. Vi ved fra forskningen indenfor Helende arkitektur, at de fysiske omgivelser og æstetiske elementer såsom lys, lyd, farver, kunst og grønne omgivelser, har stor betydning for patienter og klar indvirkning på trivsel såvel som helingsprocessen.

Det er disse forskningsbaserede erfaringer vi har samlet i et nyt helhedskoncept, der nok må siges at være ret unikt for venteområder på danske hospitaler. Vi forsøger at udfordre og nytænke de vante rammer i sundhedsvæsenet, så det giver mest mening og værdi for patienterne – og understøtter behandlingen bedst, siger Jesper Stockholm, stifter og indehaver af Zen Spaces.
Zen Spaces samarbejder med musikpsykologer og indretningseksperter i udviklingen af ”Det stressfrie ventemiljø”.

Pilotprojektet evalueres via den løbende patientundersøgelse(DLP).

Kontakt for yderligere information:

Peter Lundbye, projektleder, Bornholms Hospital
www.bornholmshospital.dk