​Kardiologisk sygeplejerske Verena Gulstad fra Medicinsk afdeling  gennemgår her det spørgeskema, som Svend Ove Holm på forhånd har udfyldt om sin egen sygdomstilstand og sygdomshistorie. 

Hurtigere og bedre service til hjertepatienter

​Bornholmske hjertepatienter sparer nu en indlæggelsesdag på Rigshospitalet i forbindelse med, at hospitalets kardiologiske sygeplejersker overtager opgaver fra læger og sygeplejersker på Rigshospitalet. 

​Hospitalets fem kardiologiske sygeplejersker fra Medicinsk afdeling klargør nu selv patienter, som skal til Rigshospitalet for at få hjertekranspulsåren undersøgt og eventuelt også have en ballonudvidelse.  Patienten sparer en indlæggelse dagen før på sengeafsnittet på Rigshospitalet, og hospitalets fem sygeplejersker overtager en del af det arbejde som Rigshospitalets læger og sygeplejerske tidligere udførte før operationen. 

Sengeafsnit lukket

Reelt var det planerne om, at et kardiologisk sengeafsnit på Rigshospitalet skulle lukkes, der førte til de nye opgaver på Bornholms Hospital. Normalt bliver de bornholmske hjertepatienter indlagt dagen før, hvor de også har en samtale med en læge og en sygeplejerske op til undersøgelsen. Det er disse opgaver, som de fem kardiologiske sygeplejersker på Medicinsk afdeling nu har overtaget. Så faktisk er der også tale om opgaveglidning, hvor sygeplejerskerne har overtaget noget af lægens job. 

Gennemgå scenarier 

Opgaven består blandt i at gennemgå et 11 sider langt spørgeskema om sygdomstilstand og sygdomshistorie, som patienten har udfyldt på forhånd. Derudover fortæller sygeplejersken, hvordan forløbet på Rigshospitalet typisk forløber, og hvilke forskellige scenarier der er – afhængigt af, om der skal ske en ballonudvidelse eller ej. 

Undersøgelsen på Rigshospitalet foregår ambulant, og hjertepatienten rejser fra Bornholm om morgenen og kommer hjem samme dag. 

Weekendåbent

Hjerteambulatoriet har omkring ti patienter om måneden, som bliver sendt til Rigshospitalet til nærmere undersøgelse. Efter undersøgelsen bliver der igen fulgt op på patienten med rehabilitering, så typisk kommer patienten fire til fem gange i ambulatoriet. Samlet har ambulatoriet omkring 6.000 besøg om året. For at klare de mange besøg, er ambulatoriet begyndt at have weekendåbent to gange om måneden.

Redaktør