​​​Jani Keto er ny socialsygeplejerske på Bornholms Hospital.

Ny socialsygeplejerske: "De stemmeløse er min hjertesag"

​Sårbare patienter skal have de samme muligheder som andre mennesker for at blive undersøgt og behandlet i vores sundhedsvæsen. Det mener Jani Keto, der er ny socialsygeplejerske på Bornholms Hospital.

Vent...

- Alle patienter har ret til at føle sig set og hørt i deres hospitalsforløb, understreger Jani Keto.

Som socialsygeplejerske på Bornholms Hospital er Janis rolle at bygge bro mellem mennesker i social udsathed og sundhedsfagligt personale. Han arbejder på at forebygge og løse udfordringer og fungerer som kontaktperson for den sårbare patient. Jani samarbejder desuden tæt med det øvrige sundhedspersonale for at koordinere den bedst mulige pleje og behandling for den enkelte patient.

Komplekse patientforløb kræver samarbejde

Sårbare patienter har ofte komplekse og sammensatte problemstillinger, der kræver, at flere fagpersoner er involveret, forklarer Jani.

- Jeg har en koordinerende funktion og er med til at sikre både det tværfaglige samarbejde og samarbejdet på tværs af sektorer.

Jani kan med sin erfaring og viden inden for socialsygepleje yde sparring, mens han også har kendskab til regionale og kommunale tilbud og til de miljøer, hvor mennesker med komplekse, sociale udfordringer færdes.

- Jeg kan støtte og vejlede personalet, så de får forudsætningerne for at kunne hjælpe patienterne, og jeg kan skabe muligheder for, at patientens forløb kan gennemføres.

De har allerede godt styr på det

- Det er forskelligt, hvordan og i hvor høj grad den enkelte afdeling vil kunne bruge mig og min viden, men jeg ser frem til at opsøge afdelingerne og fortælle dem, hvad jeg kan, så vi i fællesskab kan blive klogere på, hvordan de kan bruge mig. Men det har de allerede godt styr på, siger han med et smil og tilføjer.

- Min forgænger, som netop er gået på pension, har gjort en stor indsats for sårbare patienter, og jeg vil gøre mit bedste for at fortsætte det vigtige arbejde med at sikre, at alle patienter føler sig støttet gennem deres sundhedsforløb på Bornholms Hospital.

Fra Finland til Pedersker

Jani, der oprindeligt kommer fra Finland og har en baggrund som paramediciner og sygeplejerske, har tidligere arbejdet på en psykiatrisk afdeling i et fængsel, en akutmodtagelse i Ystad og hos Mændenes Hjem, en organisation der støtter mennesker i udsathed med social- og sundhedsfaglige ydelser. Han har også erfaring fra H17, som er nordens største stofindtagelsesrum.

Jani's kæreste, der er fra Sjælland, ønskede oprindeligt at bosætte sig på Nørrebro. I dag vil hun ikke fra øen, fortæller Jani og griner.

- Vi besøgte flere steder i landet, men Bornholm vandt uden tvivl! Jeg går altid efter bølger, fordi jeg surfer, så Bornholm var et naturligt valg for os.

Keramik og skateboards

Når Jani ikke svinger brættet på de bornholmske bølger, drejer han keramik og snedkererer skateboards i sit nyindrettede værksted på gården i Pedersker. - Vi havde først købt et lille hus, men vi manglede plads til hobbyerne. Så nu har jeg indrettet en hel længe, hvor jeg kan boltre mig i min fritid.

Til sommer skal cyklen frem, når ruten til og fra Pedersker skal tilbagelægges.

- Jeg glæder mig til, at det bliver varmere, så jeg kan cykle til hospitalet. Det tager længere tid at transportere mig til arbejde her end i København. Til gengæld, er jeg omgivet af den bornholmske natur.