Ny bandage i træ erstatter traditionel gips bandager

​Det er slut med gummihandsker, maske og vandpjasken, når en arm skal gipses ind. Det næste halve år kører Bornholms Hospital en test, hvor de traditionelle gipsbandager erstattes af bandager af træ. 

​Bandagen er selvklæbende, når den er varm, så man kan sætte flere stykker sammen, hvis der er bhov for at fiskerer højere oppe. 

​Det lyder næsten for godt til at være sandt, men der er næsten kun fordele ved den nye træbandage.  Træbandagen er lavet af aspe-træ tilsat biologisk nedbrydeligt plastik, og den er betydeligt lettere og tyndere end gips, men samtidig mere stabil.  Største ulempe er, at den er dyrere at anvende end traditionel gips.

Åndbar og klør mindre

Alle der har haft gips på, ved hvordan det kan klø noget så grusomt. Træbandagen klør også - men meget mindre - da materialet er åndbart. Da den også kan tåle vand, kan man roligt gå i bad med skinnen. Man kan samtidig halvere strålingen i forbindelse med røntgenundersøgelser ved at anvende  træbandager  i stedet for traditionel gipsbandager​. 

Hurtigt og nemt at arbejde med

Det er uhyre nemt at arbejde med træbandagen. Man finder et passende træstykke og varmer det op til 65 C. Herefter former man det om patientens håndled, hvis det er det, der er brækket. Er der behov for fiksering højere oppe, kan man sætte flere stykker på, da bandagen er selvklæbende, når den er varm.

Bedre arbejdsmiljø

Det er ikke kun patienterne der kan nyde godt af den nye træbandage, de ansatte får også et bedre arbejdsmiljø, da der ikke er nogen giftige dampe. Man skal heller starte helt forfra, hvis en forbinding sidder dårligt. Så er det bare at opvarme den gamle træbandage, og forme den på ny på patientens arm eller ben. 

All in

Bornholms Hospital er det første danske hospital, der går ”all in” og udskifter gibsbandager alle steder på hopitalet. Det drejer sig om Operationsafsnittet, Akutmodtagelsen og i Kirurgisk ambulatorium. Testen kører som nævnt et halvt år. 
Du kan glæde dig til at se de nye træbandager i vores telt til Folkemødet

Redaktør