Når du skal have taget en blodprøve

​Du kan få taget dine blodprøver i Prøvetagning. Det kræver ingen tidsbestilling, blot en rekvisition fra din læge. Vær opmærksom på, at der kan være ting du skal gøre i forhold til kost og medicin før du får taget din blodprøve.

Skal du faste inden du får taget blodprøven?

Til nogle prøver, er det nødvendigt at du møder fastende.

Det betyder, at du ikke må spise efter kl. 22, aftenen før blodprøven skal tages. Du må dog gerne drikke 1-2 glas vand. 

Du må ikke ryge tobak eller tygge tyggegummi de sidste 2 timer før prøvetagningen - og så bør du selvfølgelig få taget prøverne om morgenen. 

Spørg din læge til råds, hvis du er i tvivl.

Hvis du tager medicin

Nogle analyser kræver, at du ikke har taget din medicin, før du får taget blodprøver.

Tager du en bestemt medicin fast hver dag, så spørg din læge om du også skal gøre det, dén dag du skal have taget blodprøver. 

Trylleplaster til børn

Børn kan, inden de får taget blodprøver, få et såkaldt "trylleplaster" på armen. ​

Det er et plaster med en lokalbedøvende creme, der mindsker - og ofte helt fjerner - smerten ved stikket. Plasteret skal sidde på armen i 1 time, hvorefter det skal være taget af i 15 min, før blodprøvetagningen.

Du kan få plasteret ved henvendelse i Prøvetagning eller hos din egen læge.

På helt små babyer tager vi blodprøverne i fingeren eller hælen. Her bruger vi ikke trylleplaster.

Hvis det er muligt, vil vi dog altid helst tage prøven i armen. Det er hurtigere overstået, gør ikke mere ondt (specielt ikke hvis der er brugt trylleplaster), og er også den måde, hvor vi får det bedste materiale at analysere på.

Analyse og svar på din blodprøve

Langt de fleste blodprøver analyserer vi selv. På de analyser vi selv udfører, vil din læge eller afdeling typisk have svar dagen efter.

Mange analyser laver vi endda så hurtigt, at svaret er klar efter få timer.

Mere specielle analyser, sender vi til nogle af vores samarbejdspartnere. De udfører analysen for os, og sender svaret tilbage.

Prøvetagning samarbejder med en lang række laboratorier. Både laboratorier på større hospitaler, men også private speciallaboratorier.

Redaktør