På operationsstuen

Når du er klargjort i forberedelsesrummet følges du ind på operationsstuen. Patienter der ikke kan gå selv køres ind. 
​Du bliver lagt på et operationsleje og anæstesi sygeplejersken måler blodtryk, sætter elektroder til overvågning af hjerterytmen til skærmen, samt måler indholdet af ilt i blodet ved at sætte en lille føler på en finger.

Hvis du skal fuld bedøves

Inden anæstesisygeplejersken sprøjter sovemedicin ind i droppet skal du trække vejret i en maske, hvor der kommer ren ilt ud af. Kort herefter bliver sovemedicinen sprøjtet ind i droppet i hånden og du falder kort efter i søvn.

​Hvis du skal bedøves i ryggen

Hvis du skal opereres i underkroppen eller i et ben, kan det gøres i rygbedøvelse.

Ved denne type bedøvelse sprøjtes bedøvelsen ind omkring de nerver der udgår fra rygmarven. Til dette bruges en meget tynd nål (spinalbedøvelse) eller via en tynd lille slange, der føres ind i ryggen via en nål, efter at huden er lokalbedøvet (rygbedøvelse/epiduralbedøvelse). Denne lille slange kan blive liggende efter operationen og kan bruges til smertebehandling bagefter.

Kort efter at bedøvelsen er sprøjtet ind, varmer og snurrer det i den nederste del af kroppen og benene. Snart er benene tunge og man kan ikke løfte dem. Bevægeligheden kommer langsomt igen i de første timer efter operationen. Du har brug for hjælp til at stå ud af sengen første gang efter operationen. Du  kan godt være lidt svækket i benene i tiden umiddelbart efter operationen.

I forbindelse med denne form for bedøvelse kan man få lidt medicin at slappe af på under operationen. Det er også muligt at lytte til musik. Du kan evt. medbringe sin egen CD.

Uanset hvilken bedøvelse du får bliver du overvåget af anæstesisyge-
plejersken under hele operationen. 
Når operationen er overstået stopper anæstesisyge-
plejersken med at give sovemedicin og du vågner. Herefter bliver du hjulpet over i seng og kørt til opvågningsafsnittet.
Redaktør