Ultralydsskanning

​​Langt de fleste graviditeter forløber som forventet og afsluttes med, at kvinden føder et velskabt barn. 
Vi ved dog at ca.2% fødes med et større eller mindre handicap og/eller kromosomfejl. Ved skanning er det muligt at finde mange af de alvorlige misdannelser og en del af de mindre betydningsfulde.

​Hvad er ultralyd?

Ultralyd er lydbølger med så høj frekvens, at de ikke kan høres af det menneskelige øre. Man kan heller ikke mærke lydbølgerne. Lydbølgerne reflekteres af det væv de rammer, og ved hjælp af avanceret udstyr dannes et billede på skærmen.

Er det skadeligt for barnet?

Ultraludsskanning af gravide har været anvendt siden midten af 1960'erne, og der er ikke fundet tegn på skadelige virkninger- hverken hos fosteret eller hos den gravide.

Hvor foregår undersøgelserne?

I svangreambulatoriet. Det finder du ved at bruge hovedindgangen på Ullasvej 8, hvorefter du skal på første sal. 
Du skal bare tage plads uden for skanningslokalet, så bliver du kaldt ind, når det er din tur.

Husk at medbringe vandrejournalen.

Hvem udfører skanningerne?
Det gør vores obstetriker (læge med speciale i fødsler)der er specielt uddannet til at  foretage nakkefoldskanninger og gennemskanninger. 
Hvis der er mistanke om misdannelser eller ultralydsbilleder, der er svære at tolke, kan du blive henvist til yderligere undersøgelse på Rigshospitalet.

Hvordan foregår en skanning?

Undersøgelseren foregår på maveskindet, men af og til er det nødvendigt at skanne gennem skeden. Det bruges især tidligt i graviditeten eller hvis der er specielle forhold der skal undersøges- fx hvor moderkagen er tilhæftet i forhold til fødselsvejen. Der er ingen smerter forbundet med undersøgelsen.

Hvor længe varer undersøgelsen?

Undersøgelsen og forklaringen af svaret varer ca.40 minutter, men det er fornuftigt at sætte en time af til besøget, da der kan forekomme ventetid.

Kan man få billeder af fosteret?

Sig til, hvis du gerne vil have et billede med hjem, for så kan undersøgeren være opmærksom på at finde et godt motiv undervejs. Det koster 30 kr som betales ved undersøgelsen.
Pengene bruges til strikkegarn til den lille hue, du vælger til dit barn efter fødslen.

Hvad hvis man finder noget unormalt ved undersøgelsen?

Hvis man finder noget unormalt, bliver du tilbudt ekstra kontrol for at be- eller afkræfte mistanken. ​
Redaktør