Misdannelsesskanning

​​​

​​Hvordan foregår en misdannelsesskanning? 

Undersøgelsen foregår i Svangreambulatoriet her på Bornholm. Du bliver skannet på maven af en læge,  som er uddannet til at skanne. 

Vi ser på fosterets hoved, hjerte, bugvæg, mave-tarm system, nyrer, blære, arme, ben og ryg - alle organerne ses grundigt efter for misdannelser. Vi ser hvor moderkagen er placeret og om fostervandsmængden er normal.

Hvis du ikke har været til nakkefoldsskanning, vil fødselsterminen også blive fastlagt. Ved at måle fosterets størrelse i første halvdel af graviditeten kan man beregne fødselstidspunktet mere nøjagtigt end ved at benytte sidste menstruations første dag.

Vi vil bruge den ultralydsberegnede termin i resten af graviditeten.

Hvor lang tid tager en misdannelsesskanning?

Selve undersøgelsen tager ca. 30 min. 

Der tages billeder af fosteret undervejs, I kan købe en kopi for 30 kr, hvis I er interesseret i dette.

Kan alle misdannelser påvises ved skanning?

Nej ikke alle misdannelser kan påvises.

Nogle misdannelser er tydelige  og  vil næsten altid kunne ses  ved ultralydsskanning, mens andre misdannelser kan være vanskeligere at se ved en skanningsundersøgelse. 

Hvis der opstår mistanke om misdannelse hos fosteret

Får vi mistanke om misdannelse hos fosteret, vil vi tilbyde supplerende undersøgelser og rådgivning på Rigshospitalet. 

Det er vigtigt at være opmærksom på,  at det kan være psykisk belastende, hvis der opstår mistanke om noget unormalt, selvom man ved senere undersøgelse finder, at fosteret er normalt.

​Finder man ved undersøgelsen en alvorlig misdannelse eller sygdom hos fosteret, kan du/I komme i en situation, hvor I skal træffe et valg om at afbryde eller bevare graviditeten. Vi vil naturligvis bistå med grundig vejledning og rådgivning i en sådan situation.​

Redaktør