Beregning af din termin

​​Du kan beregne tidspunktet for, hvornår du skal føde ud fra din sidste menstruation eller ved en ultralydsskanning.

​Hvad er terminen?

Terminen er det tidspunkt, du kan forvente at føde. Du har termin, når du er 40 fulde uger henne i graviditeten. Kvinder er ikke gravide lige længe, og det er helt normalt at føde tre uger før eller to uger efter terminsdatoen.

Graviditeten regnes i fulde uger + dage. Hvis du for eksempel er 18 uger + 3 dage henne, betyder det 18 fulde uger og tre dage inde i 19. uge.​

2 måder at beregne på

​1. Sidste menstruation
Hvis du har regelmæssige menstruationer, kan du beregne din termin ud fra den første blødningsdag i din sidste menstruation. Du kan beregne terminsdatoen ved at lægge 40 uger eller 280 dage til denne dato. 

2. Ultralydsskanning

Der kan være en vis usikkerhed forbundet med terminsberegningen, hvis du ikke har regelmæssige menstruationer, eller hvis du har brugt p-piller op til graviditeten.

På Bornholms Hospital bruger vi derfor skanning til at fastslå, hvornår du har termin.

Hvis det er tidligt i graviditeten, måler vi barnets længde. Hvis det er længere henne i graviditeten, måler vi bredden af barnets hoved. Disse målinger kan via en computer fortælle, hvor langt du er henne. Hvis du får lavet en nakkefoldsskannning, så beregner vi terminen ved den lejlighed.

Terminsberegningen bruges ikke kun til at fastslå, hvornår du skal føde. I andre situationer er det også vigtigt at vide præcis, hvor langt du er henne i graviditeten. Det kan for eksempel være, når vi undersøger, om barnet vokser godt nok, eller hvis der sker uforudsete ting i graviditeten.​​


Redaktør