​​

Tegn på fødsel

​​​Det kan være vanskeligt at vurdere, hvornår fødslen er i gang, og hvornår det er tid til at køre til hospitalet. Her er nogle retningslinjer, der måske kan hjælpe

Tegnblødning

Nogle gange starter fødslen med, at der kommer lidt blod ofte blandet med lidt slim. Dette er normalt og viser, at fødslen nærmer sig. Det fortæller imidlertid ikke, hvor længe der er til, du skal føde. Der kan godt gå nogle dage.

Bløder det som ved en kraftig menstruation eller er der smerter, som ikke forsvinder mellem veerne, skal du kontakte vagthavende jordemoder på telefon 56 95 93 42 med det samme og forhøre dig nærmere.

Veer

85 procent af alle fødsler starter med veer. Normalt starter veerne med hyppige plukveer, der gradvist bliver kraftigere. Veerne er ofte uregelmæssige i starten. Veerne tager stille og roligt til, og de bliver kraftigere og længere. Opstartsfasen (den latente fase) kan variere fra ganske kort tid til flere døgn.

Førstegangsfødende

For førstegangsfødende er retningslinjerne, at det er tid til at kontakte fødegangen, når der er ca. 5 min. mellem veerne. De skal komme regelmæssigt og vare ca. 1 min. Den type veer skal du have haft gennem en times tid, før du kan forvente, at livmodermunden er begyndt at åbne sig. Veerne har da oftest en styrke, hvor de tager al din opmærksomhed, dvs. at du kun kan koncentrere dig om veen og din vejrtrækning.

Flergangsfødende

For flergangsfødende gælder oftest de samme retningslinjer, og fødslen går tit lidt hurtigere. Har man prøvet det før, vil man ikke være tvivl om, hvornår veerne er så kraftige, at det er tid til at tage af sted. Starten kan være anderledes end tidligere, så er du i tvivl, så ring  til den vagthavende jordemoder. 

Fostervandet går

Omkring 15 procent af alle fødsler starter med, at fostervandet går, før der kommer veer. 70% får derefter veer af sig selv inden for et døgn. Hvis veerne ikke kommer af sig selv, anbefaler vi, at fødslen sættes i gang, da der er en lille risiko for, at der kan opstå en infektion, når vandet har været gået længe.Vi vil allerhelst have at fødslen er vel overstået inden 24 timer efter vandet er gået.

Nogle gange går vandet i en skylle, andre gange siver det lige så stille. Er man i tvivl, er det en god ide at tage et bind på og gå rundt en times tid og se, om bindet bliver vådt. Hvis der er vandafgang, vil fostervandet blive ved med at sive, indtil man har født.

Fostervandet er normalt klart eller lidt hvidligt. Dog kan det være lidt lyserødt, fordi det bløder lidt fra livmodermunden. Dette er helt normalt. Nogle gange kan fostervandet være grønligt, dette skyldes at barnet har haft afføring i vandet. Hvis dette er tilfældet, skal du kontakte vagthavende jordemoder og aftale videre forløb.

Når vandet går, skal man altid ringe til fødegangen. Jordemoderen vil blandt spørge om:

  • fostervandets farve
  • smerter/veer
  • fosterbevægelser
  • hvordan barnet ligger
  • blødning
  • tryghed/bekymring.

Er du i tvivl?

Nogle gange kan en telefonsamtale være nok til at afgøre, om det er tid til at køre til hospitalet, eller om du skal vente lidt længere derhjemme. Andre gange aftaler vi at mødes på hospitalet til en undersøgelse. Her afgører vi, om I skal tage hjem og afvente bedre veer, eller om I skal blive hos os.

Pårørende ved fødslen

Du bestemmer selv, hvem du har med til din fødsel. Det er vigtigt, at du føler dig tryg og afklaret med de personer, som kommer med til denne store dag. Børn er også velkomne, men det er vigtigt at du har en voksen person med, der kan tage sig af barnet/børnene, hvis de vil lidt væk fra fødestuen eller bliver utrygge ved situationen.


Redaktør